BTW bij handel in (gebruikte) goederen van particulieren

2016-09-23 / Nieuws

Een winkel in Schoorl verkoopt regelmatig zelfgemaakte sieraden in consignatie van een particulier. De particulier stuurt iedere maand een factuur aan de winkel voor de verkochte sieraden. Op de factuur van de particulier is geen BTW en/of nummer vermeld. De winkel vroeg ons of hij in zijn verkoopprijs rekening moet houden met af te dragen BTW. Zo ja, heeft hij dan recht op BTW vooraftrek op de inkoop.

BTW afdracht

De winkel is BTW ondernemer en zal over de verkochte sieraden BTW in rekening moeten brengen. Een uitzondering betreft inkoop van gebruikte goederen en particulieren. In die gevallen kan de winkel kiezen om gewoon BTW te berekenen, of de “margeregeling” toe passen. De “margeregeling” houdt in dat de winkel alleen BTW verschuldigd is over de marge (verkoop -/- inkoop) van de sieraden. In dat laatste geval brengt de winkel bij verkoop geen BTW in rekening aan haar afnemer en betaalt zij over de marge BTW aan de Belastingdienst. In overige gevallen is de winkel BTW verschuldigd over de totale verkoopprijs.

BTW aftrek

De particulier die regelmatig zelfgemaakte sieraden aan de winkel verkoopt zal de over de inkomsten minus kosten belasting moeten betalen als “resultaat uit overige werkzaamheden”. Alleen als de particulier, incidenteel en in besloten kring de werkzaamheden uitvoert is zij geen ondernemer voor de BTW.

Echter, als de particulier geen BTW op de factuur vermeldt heeft de winkel ook geen recht op vooraftrek BTW. Pas als de particulier BTW op de factuur vermeld heeft winkel recht op vooraftrek. De particulier kan wellicht gebruik maken van de “kleine ondernemersregeling” waardoor zij tot een bepaald bedrag geen BTW hoeft af te dragen.

U leest, er zijn meerdere uitkomsten mogelijk. Onze professionals adviseren u graag over welk scenario het beste bij u past.

Laatste Nieuws