Ondernemer kan kosten huurwoning in aftrek brengen op de winst uit onderneming

2016-08-21 / Nieuws

Op 12 augustus 2016 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat huurrecht een vermogensrecht is. Als een deel van de huurwoning door ondernemer wordt gebruikt voor zijn onderneming dan kan het huurrecht door vermogensetikettering onder het ondernemingsvermogen vallen. Hierdoor kunnen alle woningkosten ten laste van het resultaat uit onderneming worden gebracht. Voor het gedeelte dat de woning privé wordt gebruikt zal een bijtelling van toepassing zijn. De etikettering en bijtelling is dus vergelijkbaar met een auto van de zaak.

Stel dat een ondernemer zijn huurwoning in Schagen voor 20% zakelijk gebruikt. Bij een WOZ waarde van € 250.000,- is de bijtelling over het privé gedeelte: huurwaardeforfait (2016: 1,85%) x € 250.000,- x 80%, oftewel € 3.700,-.

Bij kosten van de werkruimte in je huurwoning kun je denken aan:

Als huurwoning volledig als ondernemingsvermogen is geëtiketteerd dan zijn de huisvestingskosten € 17.600,- (excl. vooraftrek € 100,- BTW*). Na aftrek van de bijtelling is er een aftrekpost van € 13.900,- en teruggaaf van € 100,- aan BTW.

*)De vooraftrek van de omzetbelasting kan over het gedeelte van de woning dat wordt gebruikt als werkruimte. Dus bij 20% zakelijk gebruik is 20% van de BTW te verrekenen.

Bent u ondernemer en werkt u (deels) vanuit een huurwoning neem dan contact op met een adviseur om te bespreken hoe in uw situatie de wettelijke regeling optimaal te gebruiken is. U bent natuurlijk ook welkom op ons kantoor in Tuitjenhorn. Hier kunt in overleg met een adviseur op het gebied van accountancy, fiscaal, administratie en/of salarissen.

Laatste Nieuws