Een motor of scooter zijn prima alternatieven voor zakelijke ritten. U hoeft dus niet altijd de auto te pakken. Bovendien wint u er niet alleen tijd mee, u kunt er ook flink geld mee besparen.
Zakelijke ritten op motor of scooter
Steeds vaker kiest de zakelijke rijder een combinatie van zakenauto en een motor of scooter. Of zelfs alleen een motorfiets. Want op twee wielen mag je – rustig – tussen de files door tokkelen, dus afspraken worden altijd gehaald. Bovendien is parkeren geen enkel probleem. Vaak kan dat letterlijk voor de deur.
Bang voor slecht weer? Dat hoeft niet. Het is statistisch bewezen dat je maar één op de zestien ritten regen treft.
Alleen privékilometers opgeven
Een ander belangrijk voordeel: woonwerk-verkeer én zakelijke ritten vallen buiten de bijtellingregeling. Alleen voor privékilometers moet opgave worden gedaan voor de inkomstenbelasting.
Zelfs dat werkt vrij pijnloos, want een kilometerboekhouding is daarbij niet nodig. Dit is namelijk een van de zeldzame gevallen waarbij de bewijslast bij de Belastingdienst ligt.
Leasemaatschappijen met ervaring op dit gebied melden dat je geen problemen te verwachten hebt zolang je als zakenrijder maar een redelijk aantal privékilometers opgeeft.
Overmatig veel 'creativiteit' bij die privécomponent is trouwens totaal niet nodig, want de fiscus zal voor die paar keer dat privé is gereden doorgaans hoogstens een paar honderd euro per jaar verwachten. Bij de belastingopgave reken je immers met de werkelijke kosten per kilometer en er zijn maar heel weinig mensen die ook privé duizenden kilometers rijden.
Aanschaf fiscaal aantrekkelijk
Saillante bijkomstigheid: de investering in de aanschaf van motor of scooter is fiscaal aantrekkelijk (onder andere de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) en ook de aanschaf van de benodigde kleding is binnen redelijke grenzen aftrekbaar. En kleding – pak, helm, laarzen – mag overigens ook in een leaseconstructie meelopen. Er geldt een btw-vrijstelling op het zakelijk deel van het gebruik.
Leasemarkt
Dat het een serieus te nemen alternatief is, blijkt ook uit het feit dat de leasemarkt zich snel ontwikkelt. Niet alleen voor DGA en IB-ondernemer, maar steeds vaker ook voor werknemers.
Zakelijke rijders die er ervaring mee hebben, melden dat ze op twee wielen per dag soms wel tweemaal zoveel klanten bezoeken als met de auto.
Denk ook voor het terugdringen van de bedrijfskosten aan de mogelijkheid om eerst – voor u besluit een auto te leasen – te kiezen voor een scooter. Voor startende ondernemers in de Randstad kan dit een goed alternatief zijn in verband met de parkeerproblemen in de stad en de hoge bijtelling van een auto.
Motor en bromscooter van de zaak
De fietsregeling is redelijk algemeen bekend, maar hoe zit dat met de gemotoriseerde tweewieler?
Het antwoord op die vraag kan zeer interessant zijn. Wanneer u zo'n ander vervoermiddel aan uw werknemer ter beschikking stelt – zoals een motor of bromscooter – ziet de Belastingdienst alleen de waarde van het privégebruik in het economisch verkeer als loon.
Dat wordt als volgt berekend: het aantal privékilometers vermenigvuldigd met de werkelijke kilometerprijs en verminderd met de eigen bijdrage van een werknemer voor het privégebruik. De waarde kan per saldo niet negatief zijn. Woonwerk-verkeer is net als op vier wielen zakelijk.
De motorfiets en motorscooter van de zaak zijn steeds populairder. Maar er zijn ook prima mogelijkheden om bij het bedrijf een bromscooter voor bezorgtrips en woonwerkverkeer klaar te zetten; een investering van tussen de € 1.000 en 3.000.
Het is doorgaans goed te verdedigen dat de bedrijfsscooters zonder significante privékosten ter beschikking worden gesteld. Uiteindelijk zal ook de Belastingdienst niet gauw denken dat een werknemer behoudens woon-werkverkeer flink wat kilometers op een bromscooter aflegt voor privétrips.
Bron: www.dezaak.nl